Provoz e-shopu a výdejních míst zásilkovna.cz nepřerušen, nadále expedujeme objednávky do 24 hodn.

parafín

Co je to parafín?

Parafín je bílá až nažloutlá surovina, získávaná při destilaci ropy nebo krystalizačním odparafínováním hnědouhelného dehtu. Je bez chuti a zápachu, ve vodě nerozpustný. Používá se pro výrobu svíček, kluzných vosků či krémů (lyžařských, automobilových, na obuv, štěpařských), ve stavebnictví, na impregnaci dřeva, ale především v kosmetice a lázeňství. Teplota tání se pohybuje mezi 42 až 62 °C. Poprvé jej z dehtu izoloval německý chemik Karel Ludwig von Reichenbach v Blansku v roce 1833.

V lázeňství se využívá pro své fyzikální vlastnosti, které spočívají v tom, že zahřátý parafín tuhnutím uvolňuje velké množství skupenského tepla. Použití parafínu je jednou z forem pozitivní termoterapie, tedy léčby teplem. Parafín se aplikuje dvěma způsoby: buď ve formě parafínových obkladů, či ve formě parafínové lázně, kde je parafín rozpuštěn s parafínovým olejem o teplotě asi 55 °C.

Účinky parafínu na lidské tělo:

Účinky parafínu jsou především tepelné. Prohříváním těla se uvolňují podkožní vrstvy, svalstvo, prohřívají se klouby. Parafínová ošetření jsou relaxační a účinný způsob, jak léčit a zklidnit suchou, hrubou nebo popraskanou kůži. Ale jsou také účinné v léčení bolestivých příznaků spojených s artritidou. Parafínová léčba se indikuje u chronických revmatických onemocnění především drobných kloubů končetin (ruky), často též u nejrůznějších vertebrogenních onemocnění, tj. onemocnění páteře nebo onemocnění s páteří související.

Terapeutický parafín obsahuje parafinový olej a je proto mnohem měkčí než jiné voskové přípravky používané v oblasti zdraví a v kosmetickém průmyslu. I když parafínová terapie může být použita na mnoha různých částech těla, léčí se zpravidla v oblasti rukou a nohou.

Poslední dobou se parafín stále více používá i v kosmetice, a to např. na regeneraci pokožky nebo při formování postavy.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.